Klaipėda – pigiausiai besišildysiantis didmiestis

Klaipėda – pigiausiai besišildysiantis didmiestis

Skaičiai rodo, kad uostamiestis net ir atmetus sezoninius svyravimus gali pasigirti viena mažiausių šilumos kainų visoje Lietuvoje. Tarp didmiesčių pagal šilumos kilovatvalandės pigumą Klaipėda išlieka lydere jau kelerius metus.

Paskelbus, kad spalį klaipėdiečiams šildytis kainuos 12,3 proc. brangiau nei pernai, energetikai suskubo raminti miestiečių: tai tik sezoniniai svyravimai ir šiemet šildymo kaina jei ne mažės, tai išliks tokia pat, kokia buvo ir pernai. Jau dabar aišku, kad tarp Lietuvos didžiųjų miestų klaipėdiečiams šiluma kainuos pigiausiai – spalį teks mokėti 4,49 cento už kilovatvalandę (kWh).

„Šiuo metu šilumos kaina svyruoja ir tai vyksta kaskart prasidėjus ar pasibaigus šildymo sezonui. Net esant kainos svyravimams Klaipėdos miesto šildymo sistema yra subalansuota taip, kad kaina yra mažiausia ją lyginant su kitais Lietuvos didmiesčiais”, – tvirtino AB „Klaipėdos energija” atstovas Arūnas Liubinavičius ir pažymėjo, jog nėra jokių objektyvių priežasčių, leidžiančių sakyti, jog šį šildymo sezoną šiluma brangs.

Kad šiemet kainos gali būti mažesnės ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje, patvirtino Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

„Dėl padidėjusios biokuro dalies bendrajame kuro balanse ir truputį atpigusių dujų vidutinė kilovatvalandės šilumos kaina šį šildymo sezoną bus 0,38 cento mažesnė nei praėjusio šildymo sezono metu. Žinoma, šildymo kaina priklauso nuo suvartoto kiekio, o jį lemia tai, ar namas apšiltintas, kaip sureguliuota šildymo sistema ir panašiai. Kai Lietuvoje šilumos kaina svyruoja nuo 4 iki 8 centų už kilovatvalandę, suvartojamas kiekis gali skirtis net 10 kartų. Visgi, palyginimui, vienas standartinis butas šildymo sezono metu per mėnesį už šilumą pernai vidutiniškai mokėjo 66 eurus, o šiemet kaina turėtų kristi iki 62 eurų”, – sakė V. Stasiūnas.

Tokią pat informaciją patvirtino ir AB „Klaipėdos energija” finansų direktorius Kęstutis Jonkus.

„Dujų kaina nedidėja, biokuro kainos irgi svyruoja nežymiai, todėl šilumos kaina šį sezoną neturėtų skirtis nuo praėjusių metų. Be to, reikia pastebėti, kad šilumos kaina spalį Klaipėdoje išlieka mažiausia tarp Lietuvos didmiesčių ir viena mažiausių Lietuvoje”, – sakė jis.

Beje, kad Klaipėdoje šilumos kaina yra viena mažiausių, patvirtina ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos išplatinti statistiniai rugsėjo rodikliai. Kilovatvalandė energijos uostamiestyje kainavo 4,09 cento, o iš vilniečių bus prašoma 5,36 ct, kauniečių – 4,17 ct, šiauliečių – 4,63 ct, panevėžiečių – 5,67 ct.

Vakar turėjo pradėti šilti uostamiesčio švietimo įstaigų ir vaikų globos namų radiatoriai. Taip pat vakar šildymo sezonas prasidėjo ir Vilniuje bei Panevėžyje, tačiau klaipėdiečiai nusprendė šiek tiek luktelėti. Klaipėdos savivaldybės administracijos Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis tvirtino, jog šiuo metu intensyviai sekamos orų prognozės ir, jei orai nepradės šiltėti, oficialią šildymo sezono pradžią žadama skelbti pirmadienį. Tokiu atveju šildymo sistemų prižiūrėtojai paleisti šilumą namuose privalėtų per tris dienas. Paankstinti šildymo sezoną galima, jei to pageidauja daugiau nei pusė name esančių butų savininkų.

Informacija

Šilumos kainos didžiuosiuose Lietuvos miestuose spalį (su 9 proc. PVM)

Klaipėda    Vilnius    Kaunas    Panevėžys    Šiauliai

4,49          5,50       4,52         5,67               4,64

www.ve.lt