Klaipėdoje šiluma pabrango gerokai nuosaikiau nei visoje šalyje

Klaipėdoje šiluma pabrango gerokai nuosaikiau nei visoje šalyje

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia, kad vidutinė gruodį centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje yra 6,69 ct/kWh (be PVM). Palyginus su lapkričiu kilovatvalandės kaina didėja 15,54 proc., o per metus – 60,82 proc. Uostamiesčiui ir Gargždams centralizuotą šilumą tiekiančios AB „Klaipėdos energijos” valdyba gruodžiui yra nustačiusi 5,77 ct be PVM tarifą.
Jis yra 8,8 proc. didesnis nei galiojęs lapkritį ir 22,5 proc. didesnis nei praėjusių metų gruodžio.
Tarp penkių didžiųjų miestų už gruodžio šilumą mažiausiai mokės Kauno, daugiausiai – Vilniaus gyventojai. Uostamiestis yra trečioje vietoje, į priekį dar praleidęs Panevėžį. Visoje Lietuvoje mažiausiai mokės UAB „Tauragės šilumos tinklai“ aptarnaujami vartotojai (4,5 ct/kWh su PVM).
Anot VERT, per metus (2021 m. spalis / 2020 m. spalis) biokuro kaina padidėjo 90,99 proc., o gamtinių dujų kaina – net 268,89 proc.
Gruodį, lyginant su lapkričiu, iš nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) superkamos šilumos vidutinė kaina šalyje padidėjo 16,29 proc.: nuo 2,64 iki 3,07 ct/kWh.
Klaipėdoje vidutinė NŠG šilumos kaina gruodį siekia 3,05 ct/kWh. Pigiausiai – 2,79 ct/kWh – ją parduoda „Klaipėdos baldai”. Brangiausiai šiluma atsieina ją gaminant pačios „Klaipėdos energijos” biokuro katiluose – 3,26 ct/kWh. Per metus labiausiai iš uostamiesčio NŠG savo šilumą pabrangino „Klaipėdos mediena” – net 40,6 proc. Mažiausia – 17,2 proc. – tarifą pasididino pati „Klaipėdos energija” savo biokurinei šilumai.